Донели сте одлуку да ваше дете упишете у јаслице. Можда вам није било лако и питате се ко то и како брине о вашем детету док сте ви на послу.

Оно што вам се нуди у нашим јаслицама је:
– Квалитетна нега
– Правилна исхрана, прилагођена узрасту
– Превентивно – здравствена заштита
– Васпитно – образовни рад који се реализује у осмишљеним и подстицајним просторијама

У јаслицама раде медицинске сестре, медицинске сестре-васпитачи и васпитачице које су кроз своје базично образовање, искуство и стручно усавршавање, едуковане и компетентне за рад са децом управо јасленог узраста. Заједно са стручним тимом установе планира се, реализује и унапређује рад са децом.

Дете долази из породице где се осећало сигурно у њему непознату средину, међу непознате особе. Потребно је одређено време током ког се дете прилагођава новој средини, упознаје васпитачице и нове пријатеље. Свако дете пролази кроз тај период, само што се нека деца прилагођавају брже (за свега неколико дана), а другој деци је потребно дуже време (и до два месеца). Нека деца реагују бурније, а нека не показују веће промене у понашању. Промене у понашању током прилагођавања детета су пролазна појава и добро је бити припремљен на њих, како бисмо детету могли што боље помоћи.

Врло је важно да дете које је тек уписано долази редовно, пошто се нередовним доласцима продужава период прилагођавања.

Јаслице окупљају децу најмлађег узраста. У нашим јаслицама све групе су узрасно мешовите, дакле, у свакој има деце узраста од дванаест месеци до три године. Овакав распоред није случајан, резултат је посматрања, праћења развоја деце и вишегодишњег искуства у раду:

  • период прилагођавања краће траје – у септембру не пролази цела група прилагођавање (у свакој групи остаје један број деце већ адаптиране на вртић претходне године), тако да медицинска сестра/васпитач има више времена да се посвети појединачном детету;
  • деци се нуди више врста активности као и више нивоа исте активности, па је свако дете у прилици да одабере врсту и ниво који су у складу са оним што оно може или жели да испроба (нема ограничења понудом која је прописана за одређени календарски узраст);
  • обезбеђена је већа сличност са природном, породичном ситуацијом, у којој живе деца различитих узраста;
  • дете најлакше учи од другог детета – које је на једној „степеници“ испред и које је управо превазишло фазу у којој је оно.

У нашем вртићу постоји могућност да дете укључите у јаслице постепено, кроз двонедељни програм:

ПРВА НЕДЕЉА скраћен боравак деце уз присуство родитеља (у почетку око сат времена, постепено се време боравка продужава уз праћење и посматрање реакција и понашања детета)
ДРУГА НЕДЕЉА скраћен боравак деце, без родитеља
ТРЕЋА НЕДЕЉА редован боравак деце у вртићу

Сваког августа, пре почетка нове радне године, организујемо заједнички родитељски састанак за све родитеље деце која похађају јаслице, на ком родитељи добијају све конкретне  информације битне за полазак и боравак деце.

Шта родитељи могу да учине пре поласка детета у јаслице да би му олакшали прилагођавање:

УСАГЛАШАВАЊЕ ПОРОДИЧНОГ РИТМА СА РИТМОМ ДАНА У ЈАСИЦАМА ОБЕЗБЕЂИВАЊЕ ЕМОТИВНЕ ПОДРШКЕ ПРИМЕНА ОДРЕЂЕНИХ ПОСТУПАКА
време за буђење и одлазак на спавање
навике у исхрани (планирајте прекид дојења постепено и на време, одвикавање од флашице, прелазак са пасиране на сецкану храну …)
развијајте самосталност детета у складу са узрастомДЕТЕТОВЕ НАВИКЕ МЕЊАЈТЕ ПОСТЕПЕНО, (никако у периоду адаптације )
покажите детету да га волите
реците му то
није толико битно колико времена проводите са дететом, него колико је квалитетно испуњено – играјте се са дететом, читајте му, шетајте…
посетите вртић и пре поласка (неколико дана раније)
упознајте дете са медицинском сестром/васпитачицом, ако је то могуће
објасните детету да је то његов посао, као што ви имате свој
вежбајте растанак:оставите дете понекад код баке и деке или пријатеља на сат-два